header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Husice liščí

  • Husice liščí

Tadorna tadorna
Řád: vrubozobí
Zapsána v Červené knize ohrožených zvířat IUCN

Patří mezi nejmenší husice, obývá mořská pobřeží (píščiny a mělčiny), občas i vnitrozemí. Tato husice je zbarvena kontrastně bíločerně s rezavě hnědou a červenou barvou na zobáku. V období tzv. svatebního šatu, se samci zvětší červený hrbol na kořeni zobáku. Mláďata jsou bílá až šedohnědá. V době páření samice provokuje samce k útokům na soupeře. Nemusí to být jen druhý samec, ale i cokoliv jiného. Tím si ověřuje samice tělesnou zdatnost partnera. Samice staví hnízdo v podzemních dutinách, nejčastěji v norách po králících, liškách (z toho vznikl český název) nebo si ji může i sama vyhrabat.

U husic liščích byly pozorovány případy, kdy jeden pár odehnal druhý od mláďat, osamocená housata připojil ke svým do jednoho hejna a vychoval je. Husice se za potravou nepotápí, vyhledávájí ji tzv. čvachtáním. Živí se měkkýši a korýši.

footer.less
Vytvořila společnost