header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Kakadu arový

  • Kakadu arový

Probosciger aterrimus
Řád: papoušci
Zapojen do programu EEP

Kakadu arový žije na ostrově Nová Guinea, v severní Austrálii (Yorský mys) a na některých přilehlých ostrovech. V současné době, kdy je obchod s tímto papouškem zakázán, je ohrožován kácením lesů v Papuy-Nové Guinei a důlní činností na severu Austrálie. Obývá tropické vlhké pralesy do výšky 1.300 m n.m. Dorůstá délky 70 cm. Peří je havranově černé s lehkým namodralým třpytem. Hlavu zdobí dlouhá zpětně zahnutá pera. Jazyk je červený s černou špičkou. Silný šedočerný zobák rozlouskne i ořech, jeho horní čelist je větší než hlava. Duhovka je tmavohnědá, nohy šedé.

V mimohnízdní době se toulají krajinou v malých rodinných skupinách v počtu 6 – 8 ptáků. V době hnízdění žijí v párech. Hnízdo zakládají v dutinách stromů, kam samice snáší jedno vejce. Mláďata se líhnou po 28 – 33 denní inkubaci. Hnízdo opouštějí po 78 – 80 dnech, kdy ještě nejsou vzletná. Rodiče je krmí. Ptáci pečují o mládě celkem 110 dní, což je nejdelší doba u papoušků. Živí se semeny, ořechy, ovocem, bobulemi a pupeny stromů. Živočišná složka potravy tvoří malou část jeho jídelníčku.

footer.less
Vytvořila společnost