header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Koza šrouborohá

Latinsky:Capra falconeri heptneri
Anglicky:Bukharan Markhor
  • Koza šrouborohá
  • DSC07720.jpg

Koza šrouborohá čili markhur obývá horské oblasti střední Asie, především Afghánistán a oblast Kašmíru v nadmořských výškách 700 - 4000 m. Koza dorůstá výšky až 110 cm v kohoutku a váží přibližně 100 kg. Samice bývá menší s kratšími rohy. Mohutné rohy tohoto sudokopytníka jsou typické pro samce a mohou být spirálně stočeny nahoru až o tři závity a dosahovat délky ke 2 metrům. Samice mají rohy podstatně kratší dorůstající okolo 30 cm. Tyto rohy jsou jedním z důvodů, proč jsou kozy loveny a následně ohroženy v přírodě. Koza šrouborohá má dva typy srsti, zimní delší šedivého zbarvení a letní kratší srst zbarvenou rudo šedě. 

Samice tvoří malá, zhruba deseti členná stáda, samci žijí většinou samostatně. Říje probíhá v době největších mrazů v prosinci až lednu, aby se mláďata rodila do teplých měsíců pozdního jara. Díky tomouto načasování pak stačí dostatečně vyspět a zesílit do další zimy. Samice je březí 147 - 154 dní, poté rodí zpravidla 1 - 2 mláďata.  

Živí se hlavně rostlinnou potravou, spásá trávu a okusuje větvě a listí ze stromů a keřů.

Zapojena do programu ESB. 

 

 

Tento druh se začal v zoologické zahradě chovat v roce 1976. Od té doby se tu vystřídalo přes 170 jedinců.

V současné době tvoří skupinu 3 samci - Samangan (*2005), Pippins (*2016) a Rakala (*2017). Poslední dva samci se narodili v Zoo Liberec. Dále 4 samice - Ronja (*2007), Yana (*2011), Ama (*2013) a Nanga (*2015). První tři samičky jsou rovněž odchovány v Zoo Liberec.

Zoo Liberec má největší chovnou skupinu koz šrouborohých v České republice.

Na chov kozy šrouborohé přispívají:

Liberecká Drbna - 2/2019
Alena a Jiří Holcovi - 11/2018
Milan Pavlů a Dominika Hošová - 11/2018

Nejčerstvějším přírůstkem je mládě, samec jménem Rakala, který se narodil v srpnu 2017.

O druhu
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Velikost: 110 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva, listy, kůra)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: hory a horské oblasti
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 90-100 kg
  • Doba březosti: 147-154 dní
Region výskytu Asie
Asie

střední Asie (Afghánistán, Kašmír)

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost