header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Krahujec obecný

  • Krahujec obecný

Accipiter nisus
Řád: dravci
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb.

Krahujec obecný hnízdí prakticky po celé Evropě a částečně i Asii. Jeho výskytiště zasahuje i do severozápadní Afriky. Před svým okolím se dokonale ukrývá, proto se o jeho přítomnosti někdy ani neví. Obývá hlavně pahorkatiny s lesíky i otevřenými plochami. Mláďata migrují na zimu na jih, starší jedinci se stěhují blíže k lidským obydlím. Samice je větší než samec, měří 38 cm a váží více než 250g. Samec měří 28 cm a váží 135 g. Má doširoka zaoblená křídla a dlouhý rovně střižený pravoúhlý ocas se čtyřmi pásky. Při letu střídá mávání křídly a plachtění, nikdy ale nestojí ve vzduchu na místě. Záda jsou zbarvena hnědě, hruď je černohnědě proužkovaná.

Hnízdění probíhá mezi květnem a červnem, nejčastěji v jehličnatých lesích, v sousedství otevřené krajiny. V poslední době můžeme nalézt hnízda i uprostřed městských parků a zahrad. Hnízdo z proutí je umístěno hlavně na jehličnanech. V listnatých stromech hnízdí málo, ale bylo nalezeno i v křoví jen asi ve dvou metrech nad zemí. Samice snáší 4 – 6 vajec. Mláďata se líhnou po 33 dnech. Ve věku 3 – 4 týdnů opouštějí hnízdo a v pátém týdnu jsou vzletná. Oba rodiče poté mláďata živí ještě 4 týdny. Nejstarší kroužkováním zjištěný jedinec se dožil 15 let. Při lovu krouží krahujec ve vzduchu a náhlým výpadem se zmocňuje kořisti. V letu je velmi obratný. Často loví v křovinách především drobné ptáky, až do velikosti kosa černého. Pronásledováním kořisti bývá tak zaujatý, že vám může prolétnout kolem hlavy třeba při pronásledování vrabců mezi jednotlivými keři.

footer.less
Vytvořila společnost