header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Levhart čínský

Latinsky:Panthera pardus japonensis
Anglicky:North-Chinese leopard
  • Levhart čínský
  • DSC03270.jpg
  • DSC_0385.jpg
  • 609AB.jpg

Levhart dříve také nazývaný panter, leopard nebo pardál patří v rámci rodu Pantera k menším druhům kočkovitých šelem. Levhart čínský obývá hornaté oblasti s hustými lesy a stepi severní Číny. Tělo má protáhlé s poměrně krátkými končetinami. Barva srsti je okrově žlutá s tmavými skvrnami, které se nazývají rozety. Při zmnožení tmavého pigmentu (melanismus) se setkáváme s černou formou levharta. Zvíře je velice tiché, má vynikající zrak, sluch i čich. Levhart se dožívá 15 - 18 let. 

Nejvíce času tráví tato šelma na stromě, kde odpočívá i vyhledává potravu. Je aktivní ve dne i v noci, loví většinou za soumraku. Živí se savci do velikosti antilop, ptáky, hady, rybami i hospodářskými zvířaty. Ulovenou kořist o váze větší než lovec sám dokáže vytáhnout do větvoví, kde ji v bezpečí před ostatními predátory spořádá. Kromě člověka, jsou jeho nepřáteli tygři a smečky vlků a psů.

Doba rozmnožování není závislá na ročním období. Nejčastěji však samice zabřezne v lednu nebo únoru. Březost trvá 90 - 112 dní, poté rodí 2 - 3 mláďata. Ta zůstávají s matkou 1,5 až 2 roky.

Levhart čínský je v současné době jedním z nejohroženějších poddruhů levharta (pod 500 jedinců), který se vyskytuje v malých a izolovaných populacích v 7 čínských provinciích. Nejvíce jej ohrožuje pytláctví, nedostatek kořisti, ztráta životního prostředí a jeho fragmentace.

IUCN tento poddruh podle stupně ohrožení zatím nevyhodnocuje.

Zapojen do programu EEP. 

Zoo Liberec začala s chovem levharta čínského v roce 1954, kdy zoologická zahrada získala první exemplář, a to samce od Československých cirkusů výměnou za pumu. Počátky skutečného chovu se ale datují až k letům 1957 - 1960, kdy pod Ještěd postupně dorazili čtyři jedinci z německých zoologických zahrada a ze Zoo ve Dvoře Králové. První odchov pak na sebe nedal dlouho čekat a 6. ledna 1961 se mohl Liberec pyšnit mládětem levharta, samečkem Rexem II. V první chovné dekádě (1961 - 1969) se pak v Zoo Liberec narodilo dohromady 13 mláďat, a to od dvou chovných párů. V roce 1972 liberečtí chovatelé sestavili nový chovný pár, jenž své první mládě povil hned o dva roky později. V následujících čtyřech letech se tomuto páru narodilo celkem 8 mláďat (3, 4, 1), ale tím vlastní odchovy na dlouhou dobu skončily. V roce 1991 ve věku 15 let uhynul i poslední samec Honza a jeho odchodem chov levhartů čínských v Zoo Liberec upadá na čas v zapomnění. O jejich návratu do Liberce se začalo uvažovat až v prvních letech nového tisíciletí. V srpnu 2005 pak chovatelé dovezli ze Zoo Halle samici Manží (*2003). Samce se podařilo přes koordinátora EEP deponovat o rok později z plzeňské Zoo (Richard, *2002 v ZOO Cottbus). Ze spojení obou zvířat se v roce 2007 narodila trojčata Ku, Jao a Šan.

V roce 2014 a 2015 probíhaly na pavilonu levhartů stavební úpravy, díky kterým je nyní možno vychutnat si pohled na tyto krásné kočkovité šelmy i za nepříznivého počasí. Zároveň se také podařilo zvětšit prostory výběhů, ve kterých se levharti pohybují. Tyto změny se podařilo zrealizovat především díky finanční podpoře Nadace Preciosa a Nadace ČEZ.

Na začátku roku 2017 uhynula samice Manží. Zoo nyní chová pouze jednoho samce Richarda. Naše zoologická zahrada je jediná v České republice, která tento poddruh chová. Populace levhartů čínských v zoologických zahradách je v současné době velmi malá, jedná se pouze o 53 jedinců ve 23 institucích (rok 2018).

 

Na chov levharta čínského přispívají:

Rommy Agency - 1/2019
Mgr. Dana Lysáková - 12/2017

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 45-75 cm v kohoutku, 180 - 220 cm délka těla
  • Potrava: masožravec (obratlovci - sudokopytníci, ptáci)
  • Aktivita: denní/noční
  • Biotop: stepi, lesy a náhorní plošiny
  • Počet mláďat: 2-3
  • Hmotnost: 50-80 kg
  • Doba březosti: 90-112 dní
Region výskytu Asie
Asie

severní Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

footer.less
Vytvořila společnost