header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Levhart sněžný

Latinsky:Panthera uncia
Anglicky:Snow Leopard
  • Irbis
  • Irbis
  • IMG_9523.JPG
  • DSC09664.jpg

Levhart sněžný, zvaný také irbis, je obyvatel hor ve Střední Asii (Čína, Indie, Nepál, Mongolsko atd.). Pro svůj život si vybírá především horské louky a bezlesé a kamenité planiny nad horní hranicí lesa. Zde vyhledává horské ovce, kozy (nahur, urial), hlodavce, zajícovce nebo například kuny.

Vyskytuje se v místech, kde panují nízké teploty, které se mu daří překonávat díky několika přizpůsobením na těle. Levhart má dlouhou hustou srst, jejíž světlé zbarvení splývá s šedými kameny a sněhem. Dlouhé zadní nohy a ocas, který téměř dosahuje délky těla, umožňují irbisovi dobře skákat (až 15 m). Ocas mu pomáhá udržovat rovnováhu během pohybu. Mimořádně široká hlava má rozšířené nosní dutiny, v nichž se předehřívá studený horský vzduch při nádechu.

Irbis je plachá a samotářská šelma, která loví převážně od soumraku do svítání. Dospělá zvířata se setkávají pouze na dobu páření, která probíhá v měsících leden až duben. V tento čas se pohlavně aktivní jedinci ozývají voláním a značkují své okolí. Mláďata se rodí po 93-103 dnech a i když rostou poměrně rychle, mohou být krmena mateřským mlékem až po dobu 18 měsíců. Levharti pohlavně dospívají ve 2-3 letech, ale obvykle se začnou rozmnožovat později, a to ve věku 4 let.

Levhart sněžný je v současné době zařazen do seznamu ohrožených druhů. Mezi hlavní příčiny jeho úbytku v přírodě patří pytláctví pro kůži, pro kosti využívané v tradiční asijské medicíně a dále také konflikty s pastevci hospodářských zvířat.

 

 

 

Zoologická zahrada Liberec začala s chovem irbise v roce 1987, kdy sem dorazili samice Lhasa a Shuru a samec Shey. První mládě odchované v Československu přišlo na svět v roce 1990 právě v liberecké ZOO.

Momentálně je v zoologické zahradě pár - samec Marat, který k nám přišel v roce 2009 ze ZOO Jihlava a samice Asuka, která přišla ve stejném roce ze ZOO Plzeň. 

Na chov levharta sněžného - irbise přispívají:

Sportovní klub Ještěd Alpské disciplíny
Robert Burza

První odchov mláďat v Zoo Liberec se podařil v roce 1990.

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 60 cm v kohotku
  • Potrava: masožravec (savci, ptáci)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: hory a horské oblasti
  • Počet mláďat: 2-3
  • Hmotnost: 30-55 kg
  • Doba březosti: 90-100 dní
Region výskytu Asie
Asie

Střední Asie až po Tibet

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

footer.less
Vytvořila společnost