header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
  • Aktuality
  • Liberecká zoo jako první na světe odchovala mládě orla nejmenšího

Liberecká zoo jako první na světe odchovala mládě orla nejmenšího

Liberecká zoologická zahrada jako první na světě odchovala mládě orla nejmenšího.

 

Chov orlů nejmenších v lidské péči je velice náročný. V zoologických zahradách je momentálně chováno pouze sedmnáct jedinců tohoto druhu. ZOO Liberec je chová od roku 2007 a o jejich rozmnožení jsme se snažili dlouhých deset let. Pro libereckou zoo je to obrovský úspěch, jelikož se jedná o historicky první odchov tohoto dravce v zoologických zahradách na celém světě.

 

Mládě se vylíhlo 25. května a do dnešního dne bylo umístěno ve speciálním inkubátoru, ve kterém se ošetřovatelé snažili malého orla rozkrmit. Do hnízda pod samici zatím umístili dřevěný podkladek. Orlí mládě pomalu přibývalo na váze a nevykazovalo žádné známky hendikepu, a proto se zoolog Jan Hanel rozhodl dnes malého opeřence podložit zpět do hnízda. „Byli jsme velice nervózní, jak celá akce dopadne. Podkládání bývá rizikové a nezřídka se stává, že rodiče mláděti ublíží či ho vůbec nepřijmou,“ přibližuje situaci Jan Hanel. Naštěstí vše dobře dopadlo. „Samice navíc začala okamžitě po příletu na hnízdo malého opeřence krmit,“ dodává radostně. To vůbec není u dravých ptáků standardní. Většinou mláďata hned zalehnout a ptáčata nechávají den bez potravy,“ vysvětluje.

 

Rodičovský pár s mládětem zatím zůstává v zázemí liberecké zahrady a do výstavní expozice bude umístěn nejdříve na podzim letošního roku.

 

 

 

Orel nejmenší (Hieraaetus pennatus)

 

Orel nejmenší obývá otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 m v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie. V zimě přelétá v Africe na jih od Sahary (evropská populace) a do Indie (asijská populace). Vzácně zalétává na východ ČR, není vyloučeno ani nepravidelné hnízdění. V celé Evropě je zaznamenáno cca 5200 párů, z toho 10 - 15 ve střední Evropě. 

Jak samo jméno napovídá, jde o nejmenšího evropského orla. Rozpětí křídel dosahuje 110-132 cm. Ve srovnání s káňaty je menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Vytváří dvě barevné variace - v Evropě častější světlou (hnědavý vršek těla, spodek nažloutle bílý) a tmavou (hnědá).

Hnízdo si staví vysoko na stromech, od května snáší 2 - 3 vejce. Na snůšce sedí především samice 36 - 40 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 50 - 55 dní, dva a půl měsíce po vylíhnutí se osamostatňují. Nejvyšší věk dosažený v zajetí je 12 let.

Živí se převážně ptáky střední velikosti, méně pak savci, plazy a hmyzem.

Ceny vstupného
Dospělí:130 Kč
Děti do 3 let:zdarma
Děti od 3 let do 15 let:90 Kč
Studenti senioři nad 65 let:90 Kč
Otevírací doba
Denně 9.00 - 18.00
Po-Ne, i o svátcích
Pokladnu ZOO Liberec uzavíráme 60 minut před udanou zavírací dobou!
Kudy do zoo
footer.less
Vytvořila společnost