header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Morče bolivijské

Latinsky:Galea monasteriensis
Anglicky:Muenster yellow-toothed cavy
  • morče bolivijské.jpg
  • muenstersches-meerschweinchen-oder-hellbraunes-wieselmeerschweinchen-9319.jpg

Morče bolivijské žije v Andách v Bolívii a Peru, kde se vyskytuje v nadmořských výškách okolo 2500 m. Tento druh hlodavce byl vědecky popsán až v roce 1997 v německé laboratoři. Vzhledem k nedávnému určení se o biologii druhu příliš mnoho neví. Oproti morčeti domácímu jsou menší a drobnější, zbarvením připomínají vzdálené příbuzné sysly.

Morče bolivijské je monogamní a teritoriální zvíře. Samec pomáhá samici s péčí o mláďata, která jsou zpravidla dvě v jednom vrhu. Mláďat se stejně jako u jiných druhů morčat rodí plně vyvinutá, jsou tedy osrstěná a vidí a po několika dnech začnou přijímat i tuhou stravu.

Morčata jsou býložraví hlodavci, kteří si rádi pochutnají na trávě nebo semenech rostlin.

 

 

V naší zoologické zahradě můžete spatřit jeden chovný pár morčat bolivijských, a to v dolní části zoo u kosmanů a paviánů pláštíkových.

O druhu
  • Řád: Hlodavci (Rodentia)
  • Velikost: 30 cm
  • Potrava: býložravec (traviny, semena rostlin)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: hory
  • Počet mláďat: 1-3
  • Hmotnost: 0,700-1,2 kg
  • Doba březosti: 60-70 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Bolívie, Peru

footer.less
Vytvořila společnost