header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Orlík krátkoprstý

Latinsky:Circaetus gallicus
Anglicky:Short-toed Snake-eagle
  • orlík krátkoprstý.jpg

Orlík krátkoprstý je dravec, který si oblíbil slunnou otevřenou krajinu s roztroušenými stromy, skalnaté stráně, stepi i polopouště, a to v Evropě, Asii (především Indie), severozápadní Africe a na indonéských ostrovech Lombok a Timor. Zvířata žijící v palearktické oblasti, tedy v Evropě a v severní Asii a Africe, na podzim migrují obvykle na africké savany kolem rovníku. Vrací se zpět na jaře v měsících březen a duben.

Od jiných druhů orlů se liší světlou spodní částí těla a křídel, s obvykle tmavším hrdlem a hlavou, rovnoměrně skvrnitými krovkami a letkami. Na ocase jsou tři tmavé pruhy.

Orlík si staví menší hnízdo na nižších stromech nebo v křovinách. V květnu a červnu sedí samička měsíc a půl na jediném bílém vejci. Mládě zůstává na hnízdě 60 až 80 dní a matka je zpočátku zahřívá, zatímco otec oba zásobuje potravou. Už v útlém věku je mládě schopno polykat hady, kteří jsou oproti němu mnohem těžší. 

Orlík krátkoprstý loví z velké části menší obratlovce, a to zejména hady, ještěry a obojživelníky. Nepohrdne ani jinými druhy ptáků, hlodavci a hmyzem.

 

O druhu
  • Řád: Dravci (Accipitriformes)
  • Velikost: 62-67 cm
  • Potrava: masožravec (plazi, obojživelníci, menší savci)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: otevřená krajina, polopouště, stepi
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 1,2-2,3 kg
  • Doba inkubace: 45-47
Region výskytu Evropa
Evropa

Evropa, SZ. Afrika, Indie, Malé Sundy

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost