header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Panda červená

Latinsky:Ailurus fulgens
Anglicky:Red Panda
  • DSC_0830.jpg
  • DSC_0016.jpg
  • DSC_0930.jpg
  • Panda červená

Panda červená obývá bambusové porosty horských lesů mírného pásma. Vyskytuje se v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a zasahuje až do jihozápadní Číny. Zoo Liberec chová poddruh pandy červené (Ailurus fulgens fulgens), která se vyskytuje v Nepálu, Bhútánu, Ásámu a Sikkimu.

Pro pandu červenou je charakteristická rudohnědá až kaštanová srst s bílými obličejovými skvrnami. Hnědé skvrny pod očima se nazývají slzy. Typickým znakem je silný, červenavě kroužkovaný ocas, dlouhý 28 - 49 cm. Panda dorůstá velikosti 51 - 63 cm. Vyvinula se u ní přídatná kost, která bývá označována jako šestý prst. Tato zvláštnost vylepšuje uchopovací schopnosti, pevnější sevření potravy a manipulaci s ní.

Panda je spíše nočním zvířetem, přes den odpočívá. Při vyrušení se zvedá na zadní končetiny.

Tato menší šelma je samotář, který vytváří páry pouze na dobu rozmnožování. Samice je březí 90 - 150 dní, dokáže totiž zabrzdit vývoj oplodněného vajíčka do doby, než budou vhodné podmínky pro odchov mláďat (tzv. odložená nidace). Rodí 1 - 4 mláďata, která jsou schovaná v hnízdě umístěném v dutině stromu nebo ve vidlici větví. Mláďata zůstávají s matkou po dobu jednoho roku. Své teritorium si pandy značí močí, trusem a výměšky z análních žláz. 

Ve stromech hledá panda útočiště před pozemními predátory a také potravu. Živí se bambusovými výhonky, kořínky, ovocnými plody, trávou, dále hmyzem a menšími obratlovci. Pokud v přírodě narazí na ptačí hnízdo, zlikviduje v něm vše, na co narazí.

Panda červená patří mezi ohrožené šelmy. Ve své domovině je nejvíce ohrožena ztrátou a fragmentací přirozeného prostředí a lovem pro kožešinu.

Zapojena do programu EEP.

 

Zoologická zahrada chová pandy červené od roku 2005. Zoo úspěšně odchovala mláďata v roce 2015 a 2016.

V současné době je v zahradě k vidění samice (*2013) a samec (*2013). 

 

Na chov pandy červené přispívají:

Jaroslav Petržilka - 7/2021
Tereza Nechanická - 6/2021
Karolína Ziková - 4/2021
Terezka a Rozinka Kubcovi - 5/2021
Darina Kubcová a Lubomír Kubec - 5/2021
KNL, a. s. pacienti oddělení psychiatrie - 4/2021
MERIJA CONSULT spol. s r. o. - 4/2021
Andrea Amira a Tomáš Břouškovi - 5/2021
Amálie Voborníková - 5/2021
Radka Ehrenbergerová, Petr Šťastný - 5/2021
Lea Bienová - 5/2021
Jan Rachota - 4/2021
Anička a Honzík Zárybničtí - 4/2021
Vlastimil Švec - 4/2021
Víchovi - 4/2021
Novákovi, Kostelec nad Černými lesy - 4/2021
Jitka Kobrová - 4/2021
Hana a Tereza Šimralovy - 2/2021
rodina Zvejškova - 12/2020
Ivana Mrkvičková - 12/2020
Vít Frieser a kamarádi - 12/2020
Mgr. Denisa Průšková, Liberec - 12/2020
Žáci ZŠ a MŠ Barvířská, Liberec - 11/2020
ZŠ 28. října Česká Lípa - školní časopis Hrupka - 10/2020


samec a samice, nar. 28.6.2015

 

Téměř na rok přesně se našemu páru narodila další mláďata, samec a samička. 

  • panda červená - mláďata 2015
O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 80-115 cm délka těla i s ocasem
  • Potrava: všežravec (bambus, menší obratlovci)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: bambusové porosty horských lesů mírného pásma
  • Počet mláďat: 1-4
  • Hmotnost: 3-6 kg
  • Doba březosti: 90-150 dní
Region výskytu Asie
Asie

jižní a jihovýchodní Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

footer.less
Vytvořila společnost