header.less
animal.less

Lampart chiński

łaciński:Panthera pardus japonensis
angielski:North-Chinese leopard
  • Levhart čínský
  • DSC03270.jpg
  • DSC_0385.jpg
  • 609AB.jpg

Zoo Liberec začala s chovem levharta čínského v roce 1954, kdy zoologická zahrada získala první exemplář, a to samce od Československých cirkusů výměnou za pumu. Počátky skutečného chovu se ale datují až k letům 1957 - 1960, kdy pod Ještěd postupně dorazili čtyři jedinci z německých zoologických zahrada a ze Zoo ve Dvoře Králové. První odchov pak na sebe nedal dlouho čekat a 6. ledna 1961 se mohl Liberec pyšnit mládětem levharta, samečkem Rexem II. V první chovné dekádě (1961 - 1969) se pak v Zoo Liberec narodilo dohromady 13 mláďat, a to od dvou chovných párů. V roce 1972 liberečtí chovatelé sestavili nový chovný pár, jenž své první mládě povil hned o dva roky později. V následujících čtyřech letech se tomuto páru narodilo celkem 8 mláďat (3, 4, 1), ale tím vlastní odchovy na dlouhou dobu skončily. V roce 1991 ve věku 15 let uhynul i poslední samec Honza a jeho odchodem chov levhartů čínských v Zoo Liberec upadá na čas v zapomnění. O jejich návratu do Liberce se začalo uvažovat až v prvních letech nového tisíciletí. V srpnu 2005 pak chovatelé dovezli ze Zoo Halle samici Manží (*2003). Samce se podařilo přes koordinátora EEP deponovat o rok později z plzeňské Zoo (Richard, *2002 v ZOO Cottbus). Ze spojení obou zvířat se v roce 2007 narodila trojčata Ku, Jao a Šan.

V roce 2014 a 2015 probíhaly na pavilonu levhartů stavební úpravy, díky kterým je nyní možno vychutnat si pohled na tyto krásné kočkovité šelmy i za nepříznivého počasí. Zároveň se také podařilo zvětšit prostory výběhů, ve kterých se levharti pohybují. Tyto změny se podařilo zrealizovat především díky finanční podpoře Nadace Preciosa a Nadace ČEZ.

Na začátku roku 2017 uhynula samice Manží. Zoo nyní chová pouze jednoho samce Richarda. Naše zoologická zahrada je jediná v České republice, která tento poddruh chová. Populace levhartů čínských v zoologických zahradách je v současné době velmi malá, jedná se pouze o 53 jedinců ve 23 institucích (rok 2018).

 

Na chov levharta čínského přispívají:

Rommy Agency - 1/2019
Mgr. Dana Lysáková - 12/2017

niby
  • Rząd: Šelmy (Carnivora)
  • rozmiar: 45-75 cm v kohoutku, 180 - 220 cm délka těla
  • pożywienie: masožravec (obratlovci - sudokopytníci, ptáci)
  • aktywność: denní/noční
  • Biotop: stepi, lesy a náhorní plošiny
  • liczba młodych: 2-3
  • Waga: 50-80 kg
  • Czas trwania gestów: 90-112 dní
obszar występowania Azja
 Azja

severní Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
footer.less
stworzony przez