header.less
animal.less

markur turkmeński

łaciński:Capra falconeri heptneri
angielski:Bukharan Markhor
  • Koza šrouborohá
  • DSC07720.jpg

 

 

 

Tento druh se začal v zoologické zahradě chovat v roce 1976. Od té doby se tu vystřídalo přes 170 jedinců.

V současné době tvoří skupinu 3 samci - Samangan (*2005), Pippins (*2016) a Rakala (*2017). Poslední dva samci se narodili v Zoo Liberec. Dále 4 samice - Ronja (*2007), Yana (*2011), Ama (*2013) a Nanga (*2015). První tři samičky jsou rovněž odchovány v Zoo Liberec.

Zoo Liberec má největší chovnou skupinu koz šrouborohých v České republice.

Na chov kozy šrouborohé přispívají:

Liberecká Drbna - 2/2019
Alena a Jiří Holcovi - 11/2018
Milan Pavlů a Dominika Hošová - 11/2018

Nejčerstvějším přírůstkem je mládě, samec jménem Rakala, který se narodil v srpnu 2017.

niby
  • Rząd: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • rozmiar: 110 cm v kohoutku
  • pożywienie: býložravec (tráva, listy, kůra)
  • aktywność: denní
  • Biotop: hory a horské oblasti
  • liczba młodych: 1-2
  • Waga: 90-100 kg
  • Czas trwania gestów: 147-154 dní
obszar występowania Azja
 Azja

střední Asie (Afghánistán, Kašmír)

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
footer.less
stworzony przez