header.less
animal.less

Orłosęp brodaty

łaciński:Gypaetus barbatus aureus
angielski:Bearded Vulture
  • ilustrační orlosupi2.jpeg
  • Orlosup bradatý
  • Orlosup bradatý
  • 1.jpg

Orłosęp brodaty (Gypaetus barbatus) - ZOO w Libercu przyłączyło się do programu ponownego wprowadzenia (powrotu zwierząt na dzikie tereny Alp i Sierra de Cazorla) w przypadku ptaków drapieżnych w roku 2001. Pierwszy orłosęp brodaty przybył do zoo w 1986, pierwszy młody urodził się w 2001.

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh od osmdesátých let dvacátého století. Zoo se rovněž aktivně zapojila do projektu reintrodukce orlosupa už v roce 1998 se svým chovným párem Pištou a Boženou. Od té doby bylo jedenáct jedinců odchovaných v Zoo Liberec úspěšně vypuštěno ve francouzských, rakouských a italských Alpách, ve Španělsku nebo v Izraeli. Na konci května 2014 bylo jedno sto dní staré mládě vypuštěno do Národního parku Hohe Tauern v Rakousku. 

Na chov orlosupa bradatého přispívají:

Jakub Rosa s dědečkem
Ing. Kateřina Veselá

Poslední mládě se v zoologické zahradě vylíhlo v září roku 2015.

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
niby
  • Rząd: Dravci (Accipitriformes)
  • rozmiar: 100-115 cm délka těla
  • pożywienie: masožravec (obratlovci-mršiny)
  • aktywność: denní
  • Biotop: hory se skalnatým terénem
  • liczba młodych: 1-2
  • Waga: 4,5-7,1 kg
  • Czas inkubacji: 55-58 dní
obszar występowania Azja
 Azja

Evropa (Francie, Řecko), Střední Asie, Afrika

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
footer.less
stworzony przez