header.less
animal.less

Słoń indyjski

łaciński:Elephas maximus
angielski:Asian elephant
  • IMG_9111.JPG
  • slonisko.jpg
  • IMG_9115.JPG
  • Slon indický

 

 

Chov slonů v Zoo Liberec započal v roce 1958, kdy do zahrady přijela asi dvouletá samice slona indického Kity. Její ubikace a výběh se nacházel v prostorách úseku dnešních stájí. Slonice bohužel o 7 let později uhynula následkem nevhodného krmení ze strany návštěvníků. Chov slonů indických se obnovil o dva roky později v roce 1967, kdy do Zoo přiletěla z indické Kalkaty čtyřletá Rání. Ve stejném roce jí začala dělat společnost podobně stará slonice Gaurí, původem z indické Zoo Mysore. Obě slonice byly v roce 1972 přesunuty do nového pavilonu, který je k chovu slonů využíván dodnes. V roce 1974 se chov rozrost o dalšího člena, tentokrát o samici slona afrického jménem Tana, která pocházela z volné přírody. Rání přežila obě své soukmenovkyně. 

Zoo Liberec v současné době chová slonici Rání (*1963) a slonici Balu (*1984 z přírody), která příjela v roce 2013 z německého Münstru.

Na chov slona indického přispívají:

Tereza a Zdeněk Čálkovi, Česká Lípa - 5/2019
Rada rodičů a přátel školy při ZŠ Sokolovská a žáci Základní školy, Liberec, Sokolovská 328, p.o. - 12/2018 
Sabine Tiedemann - 9/2017
Renault Česká Republika, a.s. - DACIA - 8/2018

 

Sbírka na pavilon slonů

ZOO Liberec od roku 2013 taktéž sbírá prostředky na nutnou modernizaci a revitalizaci pavilonu slonů, která by zajistila možné pokračovaní chovu chobotnatců. Stávající pavilon z počátku 70. let minulého století neumožňuje bezkontaktní držení slonů, které je pro budoucnost chovu zásadní a je nutná i stavební rekonstrukce celého objektu. Minimální nutná částka pro zahájení prací činí cca 6 mil. Kč.

Příspěvky na modernizaci libereckého slonince můžete poukázovat na zvlástní účet: 107-9204300217/0100

 

niby
  • Rząd: Chobotnatci (Proboscidea)
  • rozmiar: 250 - 300 cm výška v kohoutku
  • pożywienie: býložravec (kůra stromů, listy, kořínky, plody)
  • aktywność: denní
  • Biotop: tropický deštný les, travnatá území
  • liczba młodych: 1
  • Waga: 2000-5000 kg
  • Czas trwania gestów: 660-680 dní
obszar występowania Azja
 Azja

jižní a jihovýchodní Asie

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
footer.less
stworzony przez