header.less
należymy do siebie:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

zebra sawannowa

łaciński:Equus quagga borensis
angielski:Maneless zebra
  • Zebra bezhřívá

Zebra sawannowa jest podgatunkiem zebry stepowej. Żyje na sawannach i krzaczastych obszarach Afryki wschodniej, zwłaszcza w Kenii, Ugandzie i Sudanie, do wysokości 4500 m. n.p.m. W 1918r wychodzono z założenia, że je to podgatunek zebry stepowej całkowicie wygubiony na wolności. Jednakże nowe badania stwierdziły, że tak nie jest. Mimo iż mamy do czynienia z wyjątkowo zagrożoną zebrą, której liczebność jest bardzo niska.

Zebra zawdzięcza swoją nazwę gatunkową dzięki redukowanej grzywie, którą zwierzę prawie całkowicie traci w wieku od dwóch do trzech lat. W przypadku samców może dojść do całkowitej utraty grzywy. Barwa ciała zebry jest od ochrowej aż do brudnobiałej, z szerokimi czarnymi pasami. Pręgowanie zmierza do samych kopyt.

Zebra sawannowa żyje w grupach rodzinnych składających się z 6 do 20 sztuk, skupiających się także ze stadami innych gatunków kopytnych, na przykład antylop Gnu. Klacz przewodnia prowadzi hierarchicznie uporządkowane stado, które zamyka jeden dorosły samiec. Młode samce grupują się w tzw. stada kawalerskie. Klacz rodzi po rocznej ciąży jedno młode, które dojrzewa w wieku 12 miesięcy.

Zebra pod opieką człowieka może osiągnąć wiek 20 - 40 lat.

Wrogami zebr na wolności są lwy, hieny, lamparty i gepardy.

IUCN nie ocenia jeszcze tego podgatunku według stopnia zagrożenia.

Zoologická zahrada Liberec chová zebry bezhřívé od roku 2006. Skupinu tvoří jeden dospělý samec, tři samice a jejich mláďata.   

Na chov zebry bezhřívé přispívají:

Ing. Aneta Šajbenová - 3/2018
Jitka, Jana a Honza, Eliška a Kuba Marxovi - 12/2018


Samička Candy, nar. 2.8.2015, matkou je Kora (*2005) a otcem samec Indy (*2010). V roce 2017 přišel na svět sameček Kito (25. 3. 2017) a sameček Horus (28. 4. 2017).

  • Zebra bezhřívá
niby
  • Rząd: Lichokopytníci (Perissodactyla)
  • rozmiar: 120-140 cm v kohoutku, 200-240 cm délka těla
  • pożywienie: býložravec (tráva, listy keřů)
  • aktywność: denní
  • Biotop: savany, řídké lesy
  • liczba młodych: 1
  • Waga: 160 - 340 kg
  • Czas trwania gestów: 365 dní
obszar występowania Afryka
Afryka

Uganda, Keňa, Súdán

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
footer.less
stworzony przez