header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Rosnička včelí

  • Rosnička včelí
  • 928597E6-.jpg
  • rosnička včelí.jpg
  • Pulci

Rosnička včelí neboli také harlekýn má poměrně široký areál rozšíření v Jižní Americe. Můžete jí nalézt v primárních tropických lesích v Bolívii, Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru, Surinamu a Francouzské Guyaně. V lesích tráví většinu času na stromech v blízkosti pomalu tekoucích vod. Aktivní je především v noci.

Samci jsou menší než samice a na krku mají zvukové rezonátory. Těmi lákají samičky k rozmnožování a označují si své teritorium. Po spáření se samcem klade samička do vody několik shluků vajíček (až 1000). Z nich se po 3 dnech líhnou pulci, kteří se za 35 - 45 přemění v mladé žabky.

Při ohrožení žába vylučuje mléčně zbarvený sekret, odtud také její anglický název Amazon milk frog.

Dožívají se i více než 20 let.

Rosničky chová Zoo Liberec od konce roku 2017 a naleznete je v Pavilonu tropů.

Na začátku letošního roku jedna ze samiček nakladla okolo 200 vajíček do vodní nádrže. Po 62 dnech se z pulců začaly líhnout malé žabky. Pulci i mladé žabky jsou v zázemí teraristiky a nejsou k vidění pro návštěvníky.

  • Pulci
  • Mladá žabka
O druhu
  • Řád: Žáby (Anura)
  • Velikost: 6-10 cm
  • Potrava: bezobratlí (hmyz)
  • Aktivita: noční
  • Biotop: tropický deštný les
  • Hmotnost: 12-35 g
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Venezuela, Surinam, Brazílie, Francouzská Guyana

footer.less
Vytvořila společnost