header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Satyr Temminckův

Latinsky:Tragopan temminckii
Anglicky:Temminck's Tragopan
  • satyr temminckuv.JPG

Satyr Temminckův obývá smíšené lesy a hustý podrost bambusů a rododendronů v Himalájích, Barmě, Vietnamu a v Číně. V Barmě se vyskytuje do nadmořských výšek 2500 m a výše. 

Samci mají tmavě lemovaná červenooranžová pera s výraznými bílými tečkami. Samice má většinou hnědé peří s bílými znaky. Satyrové dorůstají velikosti okolo 60 cm (samic jsou trochu menší), s hmotností kolem 1,4 kg. Od ostatních bažantů se satyr liší větší vzpřímeností těla a kratší postavou (méně vyvinutý ocas, klínovitě tvarovaný). K zavalitému tělu dobře pasuje až nápadně krátký zobák. Hlas satyra připomíná mekot, jeho účelem je přivábit samici, vymezit své území a zahnat případné nepřátele.

K tokání dochází během března a dubna. Samec nejprve chodí kolem vybrané samice a předvádí své načechrané peří. Poté stále zrychluje kývání hlavou a nakonec ukáže modrý lalok s červenou kresbu na hrdelním vaku. Hnízdí složená z listů, větví a peří si staví na stromech ve výšce od 0,5 m do 8 m. Pouze samice sedí na 3 - 5 vejcích 26 – 28 dní. Oba rodiče se poté podílejí na výchově mláďat. 

Satyrové se živí převážně rostlinnou stravou, a to výhonky, bobulemi, kořínky, semeny, listy, květy, bambusovými výhonky. Příležitostně nepohrdnou hmyzem. V zimním období se živí větvičkami jeřábu a kapradím.

 

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh satyra od roku 2012. 

Na chov satyra Temminckova přispívají:

Jan Pavlů a Petr Turek

O druhu
  • Řád: Hrabaví (Galliformes)
  • Velikost: 58-64 cm
  • Potrava: všežravec s převahou rostlinné složky
  • Aktivita: denní
  • Biotop: smíšené lesy, hustý podrost rododendronů a bambusů
  • Počet mláďat: 3-5
  • Hmotnost: 0,9-1,47 kg
  • Doba inkubace: 26-28 dní
Region výskytu Asie
Asie

Himaláje, Barma, Vietnam, Čína

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost