header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Scink šalamounský

Latinsky:Corucia zebrata
Anglicky:Solomon island skink
  • 34673415_10209157387170733_3845331258590625792_n.jpg
  • scink1-web.jpg
  • 29497288_1855474694463349_1010107798995861504_o.jpg

Scink šalamounský je endemitem Šalamounových ostrovů v Tichém oceánu. Vyznačuje se velkou geografickou variabilitou. Na každém ostrově se mezi sebou zvířata liší vzhledem (např. barvou, velikostí). Tento druh tráví většinu života v korunách stromů v primárních nížinných tropických lesích. Dlouhé prsty, silné drápy a dlouhý chápavý ocas, který tvoří až polovinu délky těla zvířete, mu umožňují obratně šplhat po kmenech a větvích. Život v korunách stromů a noční aktivita z něj činí záhadné stvoření, o jehož chování se v přírodě příliš mnoho neví.

Scinkové šalamounští jsou ještěři s bohatým a složitým sociálním chováním. Žijí v rodinách tvořených kromě rodičovského páru a jeho mláďat i dalšími příbuznými jedinci. Samice jsou živorodé, po 6 - 8 měsíční graviditě rodí obvykle jedno, výjimečně dvě mláďata. Ta dospívají velmi pomalu.

Tento druh je v přírodě nejvíce ohrožen kácením lesů, odchytem za účelem konzumace nebo mezinárodního obchodu.

 

Zoo Liberec chová pár scinků šalamounských. K vidění jsou v Pavilonu tropů.

Na chov scinka šalamounského přispívají:

Alexandra Sedláčková - 5/2019

O druhu
  • Řád: Šupinatí (Squamata)
  • Velikost: 50-75 cm
  • Potrava: býložravec (listy, květy, plody)
  • Aktivita: soumračná/noční
  • Biotop: primární tropický les
  • Počet mláďat: 1-2
  • Hmotnost: 0,5 kg
  • Doba březosti: 180-240 dní
Region výskytu Asie
Asie

Šalamounovy ostrovy

footer.less
Vytvořila společnost