header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Sova pálená

  • Sova pálená

Tyto alba
Řád: sovy
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb., CITES

ZOO Liberec momentálně tento druh nechová

Sova pálená je rozšířena na celém světě, kde vytváří 21 ras. Nenajdeme ji pouze ve studených oblastech. V Evropě vystupuje nejseverněji z celého areálu po jižní Skandinávii. Její původní hnízda byla budována ve skalách a dutinách stromů. V dnešní době si tato sova staví příbytky u sídlišť lidí, na věžích, hradech, půdách nebo ve stodolách. Je věrná místu hnízdění. Současný stav populace v ČR se odhaduje na 400 – 700 párů. Tento nízký stav je zapříčiněn především používáním pesticidů a zabezpečováním zemědělských staveb. Zvíře tak má omezený přístup k potravě. Sova pálená dosahuje délky až 40 cm, s rozpětím křídel 76 cm. Váží 2 – 4 kg. Dožívá se věku 15 – 22 let. Nejstarší známý jedinec žil v přírodě 17 roků 10 měsíců a 29 dnů.

Páry jsou trvalé, ale byla zjištěna i polygamie. Mezi dubnem a srpnem snáší dvakrát do roka 4 – 7 vajec. Samice sedí sama a je krmena samcem. Po 30 – 34 dnech se postupně líhnou mláďata v intervalech, jak byla vejce snášena. Po 11 dnech přestává samice mláďata zahřívat a krmí je spolu se samcem. Ve 3 týdnech jsou schopna sama přijímat přinesenou potravu a v 60 dnech dokáží létat. Pohlavně dospělí jsou ve stáří 1 roku. Počet odchovaných mláďat záleží na početnosti kořisti – hrabošů.

Jako noční lovec přes den odpočívá, v noci se vydává za potravou. Tu tvoří především noční hlodavci jako myši, rejsci a hraboši. Výjimečně uloví ptáka nebo hmyz. Sova pálená dokáže v noci lovit díky dobrému nočnímu vidění a především díky vynikajícímu sluchu. Po stranách zobáku má umístěny dva zvukové kanálky z prachového peří, které svádějí zvuky přímo do ucha (podobně jako antény). Kanálek do pravého ucha, které je umístěno výš než levé, vede zespoda nahoru. Kanálek do levého ucha vede dolů. Protože zvuky přijímané v různých výškách znějí jinak, dokáže tak sova bez problémů určit polohu kořisti. Bezhlučný let jí umožní přiblížení se ke kořisti, kterou poté polapí prudkým výpadem do trávy. Lebku kořisti drtí zobákem. V nebezpečí upadá do strnulého stavu tzv. akineze. Zbytky potravy sova vyvrhuje dvakrát denně. Menší vývržek kolem půlnoci, při přestávce v lovu. Druhý, větší, ráno nebo přes den.

footer.less
Vytvořila společnost