header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Toko Deckenův

Latinsky:Tockus deckeni
Anglicky:Von der Decken's Hornbill
  • toko Deckenův samec
  • toko Deckenův samice
  • toko Deckenův

Toko Deckenův obývá křovinaté buše a řídce zalesněné oblasti do nadmořské výšky 1700 m ve východní Africe (Tanzanie, Keňa, Etiopie a Somálsko).

Patří mezi 44 druhů zoborožců, kteří mají srostlé dva první krční obratle a na každé noze čtyři prsty, jež jsou přizpůsobeny k uchopování větví stromů. Jeden prst směřuje dozadu a tři dopředu, z nichž dva jsou navíc rovněž srostlé.

Toko žije většinou v párech či v malých skupinkách. Hnízdí v dutinách stromů, které po nakladení vajec zazdívají. Samec přináší mazlavou hmotu v zobáku a samice, která sedí v dutině na hnízdech ji zazdíva zevnitř. Důvodem tohoto chování je ochrana samice a mláďat proti útoku šelem, opic nebo hadů. Po zazdění zůstane pouze úzká skulinka, skrz niž samec podává potravu.

Živí se hmyzem, který sbírá i na zemi, dále mláďaty a vejci drobných ptáků, plazi, obojživelníky a různými plody.

Zapojen do programu ESB.

Na chov toka Deckenova přispívají:

Dagmar Kirschová - 1/2018

O druhu
  • Řád: Srostloprstí (Coraciiformes)
  • Velikost: 35 cm
  • Potrava: všežravec (menší obratlovci, hmyz, plody)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: křovinaté buše, savany
  • Počet mláďat: 2-4
  • Hmotnost: 0,12-0,21 kg
  • Doba inkubace: 30 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

Tanzanie, Keňa, Etiopie, Somálsko

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild), několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered), druhy čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered), druhy čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable), druhy čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

footer.less
Vytvořila společnost