header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Vlk hřivnatý

Latinsky:Chrysocyon brachyurus
Anglicky:Maned Wolf
  • bejbl_ZOO-LBC-4_Fotor.jpg
  • Vlk hřivnatý

Vlci hřivnatí obývají Jižní Ameriku, především území Brazílie, severní Argentiny, Paraguaye, jižní Bolívie a jihovýchodního Peru. Jejich domovem jsou křovinaté lesy a savany (pampy) s bažinatým povrchem a bujnou vysokou vegetací.

Svým vzhledem vlk hřivnatý připomíná spíše lišku s extrémně dlouhýma nohama a nápadnou hřívou přes ramena. Dlouhé nohy mu umožňují vidět přes vysokou trávu, zkosené drápy usnadňují pohyb v bažinatém prostředí. Patří mezi mimochodníky (zvíře kráčející levýma či pravýma končetinama zároveň).

Vlk hřivnatý je všežravec. Nejraději loví divoká morčata. Jinak se živí menšími obratlovci (králíci, hlodavci, ještěrky, žáby, ptáci, ryby, hadi) a hmyzem. Široké patro tlamy mu umožňuje drtit ovocné plody. Loví především za soumraku a v noci.

Vlci hřivnatí žijí v párech nebo samotářsky. Páření probíhá na konci jara, 1 - 5 mláďat přichází na svět v průběhu srpna a září. Mláďata dospívají v jednom roce života. Dožívají se 16 let.

Zařazen do programu EEP. 

 

Zoologická zahrada Liberec chová vlky hřivnaté od roku 2006. K vidění je zde pár, samec Remus a samice Samantha.

Na chov vlka hřivnatého přispívají:

Jack Wolfskin prémiová značka HUDY
Irena Vyčítalová
Martin Portl a Adélka
REISSWOLF  likvidace dokumentů a dat, s.r.o.

O druhu
  • Řád: Šelmy (Carnivora)
  • Velikost: 70-90 cm výška v kohoutku
  • Potrava: všežravec (menší obratlovci, hmyz, plody)
  • Aktivita: soumračná
  • Biotop: křovinaté lesy, pampy
  • Počet mláďat: 1-5
  • Hmotnost: 20-25 kg
  • Doba březosti: 60 dní
Region výskytu Jižní Amerika
Jižní Amerika

Brazílie, Argentina, Paraguay, Bolívie, Peru

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX

    EX - vyhynulý (Extinct), se přiřazuje druhům, u kterých zbývající exemplář zemřel nebo je pokládán za mrtvý. IUCN stanovilo rok 1500 jako předěl pro moderně vyhynulé druhy.&

  • EW

    EW - vyhynulý v přírodě (Extinct in the Wild) se přiřazuje druhům, u kterých několik jedinců v zajetí stále přežívá, ale ve volné přírodě už nežijí/nerostou.

  • CR

    CR - kriticky ohrožený (Critically Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • EN

    EN - ohrožený (Endangered) se přiřazuje druhům, které čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

  • VU

    VU - zranitelný (Vulnerable) se přiřazuje druhům, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

  • NT

    NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

  • LC

    LC - málo dotčený (Least Concern) jde o druhy, u nich jsou jen velmi malé nebo žádné obavy z vyhynutí.

NT - téměř ohrožený (Nearly Threatened) se přiřazuje druhům, které mohou být v blízké budoucnosti ohroženy vyhynutím, ale stále ještě nesplňují podmínky pro zařazení do stupně ohrožený.

footer.less
Vytvořila společnost