header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Volavka rusohlavá

  • Volavka rusohlavá

Bubulcus ibis
Řád: brodiví
Zapsána v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, CITES

ZOO Liberec momentálně tento druh nechová

Obývá jižní Evropu, Asii a především oblasti Afriky. V průběhu 19. století se rozšířila i do Ameriky a Austrálie, kde zdomácněla. Tato středně velká bílá volavka s černýma nohama dosahuje velikosti 46 – 56 cm, s rozpětím křídel 88 – 96 cm. Váží 270 – 512 g. Samec se od samice vzhledem neliší.

Volavku rusohlavou můžete spatřit v bažinatých oblastech, ale nejčastěji v suchých travinách, kde se pase dobytek. Živí se hmyzem, který někdo jiný vyplaší, proto je nejčastěji viděna v přítomnosti slonů, hrochů, buvolců nebo antilop. Často stojí těmto zvířatům na hřbetě a vybírá parazity z kůže. Kvůli vylekanému hmyzu pronásleduje i traktory a menší stroje.

footer.less
Vytvořila společnost