header.less
Patříme k sobě:
  • cz
  • en
  • pl
  • de
animal.less

Zebra Chapmanova

Latinsky:Equus quagga chapmanni
Anglicky:Chapman's zebra
  • Zebra Chapmanova
  • DSC_0086amondi.jpg
  • DSC_2904jua.jpg
  • DSC_2908jua.jpg

Zebra Chapmanova je poddruhem zebry stepní a obývá rozsáhlé savany Zimbabwe, Botswany a Mozambiku v jihovýchodní Africe. Tato zebra má na světlé srsti široké černé pruhy s hnědými mezipásy. Charakteristické zbarvení slouží jako velmi dobré maskování, protože z dálky nejsou zebry téměř vidět a zblízka se jeví mohutnější. Pruhy také usnadňují komunikaci uvnitř stáda, žádné dvě zebry nemají stejné pruhování. 

Zebry žijí ve skupinách 10 - 30 jedinců s harémovou strukturou, kdy je ve stádě pouze jeden dospělý samec, který se páří se všemi samicemi. Samice je březí 350 dní a poté rodí jedno mládě. To se již po pár hodinách přidává ke stádu. Stádo vede nejstarší a rovněž i nejdominantnější klisna, která při cestách kráčí první, za ní jdou mláďata, další členové stáda a nakonec samec. V případě nebezpečí se stádo semkne do kruhu, s mláďaty uprostřed. 

Většinu dne tráví zebry na pastvě. Živí se převážně tvrdými stepními travinami. Ve většině případů se pasou společně s žirafami nebo gazelami, lépe tak registrují případné nebezpečí. Největším zebřím predátorem je kromě člověka lev. Zebry dokáží před nebezpečím utéct a běžet na krátké vzdálenosti až 50 km/hod. 

Pro maso a kůži je vybíjena ve své domovině pytláky.

 

Zoologická zahrada Liberec chová zebry Chapmanovy od roku 1970. 

Na chov zebry Chapmanovy přispívají:

Jiří Procházka - 5/2019 
Doctrina - střední škola, základní škola a mateřská škola, s.r.o. 3. A 2017/2018 - 12/2018

Úspěšný odchov je zaznamenán v roce 2015, kdy se na začátku roku narodily dvě samičky. Neméně úspěšní jsme byli i v roce 2016, kdy se nám narodili další dva jednici, samec Jamie a samice Keshia.

V roce 2017 přišel na svět 29.8 sameček Kain.

V květnu 2018 rozšířila stádo zeber samička Anaya a v srpnu sameček Jashari.

  • zebra Ch.jpg
  • DSC_0108keshia.jpg
  • DSC_0113Keshia.jpg
  • DSC_8607_Anaya.jpg
O druhu
  • Řád: Lichokopytníci (Perissodactyla)
  • Velikost: 125 cm v kohoutku
  • Potrava: býložravec (tráva)
  • Aktivita: denní
  • Biotop: savana
  • Počet mláďat: 1
  • Hmotnost: 275 kg
  • Doba březosti: 365 dní
Region výskytu Afrika
Afrika

Zimbabwe, Botswana, Mozambik, jihovýchodní Afrika

footer.less
Vytvořila společnost