header.less
animal.less

Osioł somalijski

łaciński:Equus africanus somaliensis
angielski:Somali Wild Ass
  • Osel somálský
  • osel somálský, foto. J. Mikoláš
  • osel somálský - mládě, foto. J. Mikoláš
  • osel somálský

Osły somalijskie zamieszkują suche obszary Etiopii i Erytrei. W Somalii zostały prawdopodobnie wygubione. Ten gatunek nieparzystokopytnych stoi przez groźbą całkowitego wyginięcia. Należy do najbardziej zagrożonych gatunków spośród dużych ssaków a jednocześnie najbardziej zagrożonych koniowatych nieparzystokopytnych na świecie. W niewoli żyje około 230 zwierząt, na wolności szacunkowo 500 - 600 ostatnich osobników.
Zasadniczym problemem przy staraniach mających na celu ocalenie osła somalijskiego jest stały ubytek odpowiednich terenów, kłusownictwo oraz znacznie niestabilna sytuacja polityczna, z częstymi konfliktami wojennymi i wojnami domowymi. Swoje znaczenie ma także częste krzyżowanie z domowymi formami osłów, dzięki czemu pozbawienie uwarunkowań genetycznych poszczególnych populacji. Z powyższych względów wynika całkowity brak jakichkolwiek działań ochroniarskich i systemu skutecznej ochrony. Za stabilną można uznać erytrejską populację liczącą około 400 osobników. Właśnie w Erytrei przebiega monitoring i badanie gatunku, który ma służyć jako punkt wyjścia projektu jego ocalenia. W projekcie tym liberecki ogród brał udział w przeszłości. Dalsza populacja osła somalijskiego żyje na obszarach pozbawionych skutecznej ochrony a na dodatek w niesprzyjającym klimacie politycznym, dlatego uważana jest za straconą na przyszłość.
Osioł somalijski odznacza się zdolnością przeżycia w warunkach ekstremalnych na skalistych terenach porośniętych twardą trawą, tworzącą główny składnik ich pożywienia. Jest w stanie wytrzymać wiele dni bez przyjmowania płynów. Bardzo twarde kopyta umożliwiają mu poruszanie się po wyschniętym i kamienistym podłożu.
Samice tworzą małe jednostki matek z młodymi, niezależnych od sobie, skupiających się w większe grupy podczas wypasu. Młode ogiery tworzą tzw. grupy kawalerskie – małe stada samców, czekających na to kiedy będą mogli wywalczyć własne terytorium. Samcy bronią swego terytorium z ważnym źródłem (wodopojem), dokąd przychodzą klacze się napić, a w zamian za to pozwalają właścicielom terenu z nimi spółkować. Ciąża samicy trwa około 330-365 dni. Młode ważące ca 30 kg przez pierwsze pół roku jest uzależnione od mleka matki. Dojrzałość płciową osiągają mniej więcej w wieku trzech lat. Samica żyjąca na wolności jest zdolna ponownie zajść w ciążę dopiero po odchowaniu potomka, dlatego może mieć młode tylko raz na dwa lata. Na wolności osły żyją od 15 do 20 lat, w niewoli nawet 40 lat.
Osioł somalijski włączony jest do programu EEP.

Osioł somalijski (Equus africanus somalicus) - największa hodowla w Czeskiej Republice. Pierwszy osioł przybył do zoo z ZOO w Oberwill, w Szwajcarii, w roku 1991, pierwszy młody osioł urodził się w 1995.

Zoologická zahrada Liberec chová tento druh osla od roku 1991. V současné době skupinu tvoří šest samic a tři samci. Zoo rovněž spolupracuje na monitoringu výskytu osla somálského ve východoafrické Eritrei od roku 2006 společně se švýcarskou zoologickou zahradou v Basileji. Aktivní záchraně divokých oslů a jejich případné reintrodukci ale zatím brání špatné civilizační podmínky v oblasti tzv. afrického rohu.

Dva z libereckých oslů somálských - Shaq (*2006) a Bovu (*2008) - byli v polovině roku 2009 vyvezeni jako součást projektu francouzské ZOO Beauval a místní vlády do Džibutska.

Na chov osla somálského přispívají:

Děti z MŠ Dětská, Liberec

V červnu roku 2016 se stádo oslů somálských rozrostlo o dalšího jedince, samce Tristan. Jedná se již o 13. narozeného samce v řadě mláďat oslů somálských. V roce 2017 se prolomilo jedenáctileté období samých samců a na svět přišla samička Erin (10 .5. 2017).

10. 5. 2017 - samička Erin

niby
  • Rząd: nieparzystokopytne
  • rozmiar: 150 cm wysokość w kłębie
  • pożywienie: roślinożerca
  • aktywność: den
  • Biotop: kamenité polopouště
  • liczba młodych: 1
  • Waga: 320-370 kg
  • Czas trwania gestów: 330-365 dni
obszar występowania Afryka
Afryka

Etiopie, Eritrea

Stupeň ohrožení
VyhynulýOhroženýNeohrožený
  • EX
  • EW
  • CR
  • EN
  • VU
  • NT
  • LC
footer.less
stworzony przez